Jak przechowywać żywność w lodówce? 5 porad, które mogą Ci się przydać
Większość osób nie zdaje sobie sprawy jak bardzo istotne jest odpowiednie ułożenie produktów w lodówce. W większości przypadków po prostu kładą jedzenie tam gdzie akurat jest miejsce. Może się to przyczyniać do szybszego ich psucia i wyrzucenia do śmieci, co prowadzi do marnowania ogromnych ilości jedzenia i pieniędzy. W takim razie, jak przechowywać żywność w lodówce, aby jedzenie było jak najdłużej świeże, a lodówka była estetyczna?
1. Pojemniki
W reklamach lub zdjęciach ukazujących wnętrze lodówek widać wspaniałą, poukładaną żywność, w szklanych pojemnikach. Wszystko jest na swoim miejscu i cieszy oko żywymi kolorami. Zaglądasz do swojej lodówki… i czar pryska. Pojemniki szklane do przechowywania żywności to nie tylko modny dodatek do wnętrz, ale również duża pomoc i ułatwienie w segregowaniu zawartości lodówki. Pomagają zachować porządek, układać produkty jeden na drugim, co zaoszczędzi trochę miejsca. Zachowują również higienę – półki lodówki nie są najczystszym miejscem w domu. Przechowywanie produktów prosto na nich może przyczyniać się do przenoszenia się na nie bakterii pozostawionych przez inne produkty, np. w pudełkach sklepowych. Dodatkowo, jeśli produkt puści soki, nie rozleją się one na inne produkty czy miejsca w lodówce.
2. Odpowiednie miejsce
Na różnych półkach w lodówce jest inna temperatura, która ma chronić przed zepsuciem konkretne produkty. Dlatego właśnie, miejsce poszczególnych produktów w naszej lodówce nie powinno być przypadkowe. Ułożenie produktów powinno wyglądać tak:
- drzwi lodówki (około 10°C) – tutaj jest największa temperatura, z tego względu powinny znaleźć się tam sosy, soki w kartonie oraz słoiki z przetworami. Wiele osób składa tam też mleko, co przyczynia się do znacznie szybszego psucia,
- szuflady (6-8°C) – służą do przechowywania owoców i warzyw, najlepiej oddzielonych od siebie, jeśli zajdzie taka potrzeba można tam umieścić również sery długo dojrzewające. Ze względu na panującą tam dużą wilgotność, nie powinno się wkładać do niech świeżo umytych produktów, oraz ściągnąć wszystkie folie i opakowania, które mogłyby zablokować dostęp powietrza,
- dolna półka (2°C) – tutaj przechowujemy świeże mięsa, ryby i owoce morza. Te produkty zdecydowanie powinny znaleźć się w pudełkach, które ograniczą rozprzestrzenianie się zapachów po lodówce, oraz ochronią mięso przed przedostaniem się drobnoustrojów,
- środkowa półka (5°C) – na niej przechowujemy sery, wędliny i dania gotowe, jak np. zupy,
- górna półka (8°C) – w tym miejscu powinny się znaleźć produkty mleczne, śmietana, jogurty, kefir, a także możemy tam umieścić dżemy oraz ciasta.
3. Resztki
Przechowywanie resztek różnych produktów w lodówce jest dobrym sposobem na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia, jednak w tym przypadku również należy zadbać o parę szczegółów. Przechowywane resztki powinni znaleźć się na najzimniejszej półce w lodówce, aby jak najszybciej zostały zmrożone. Pakuj je w małe, przezroczyste pojemniki, będziesz mieć stałe wgląd w ich świeżość. Resztki, które pozostały zbyt długo w temperaturze pokojowej mogą już wytworzyć zarodniki pleśni lub grzybów, które są odporne na gotowanie w wysokich temperaturach. Jeśli zostanie Ci reszta jakiegoś produktu, który znajduje się w metalowej puszce, przełóż je do innego pudełka. Pozostawienie jedzenia w metalu może spowodować przeniesienie jego smaku na jedzenie.
4. Nie przeładowuj lodówki!
Przeładowana lodówka, produkty spadające z półek, na których zabrakło miejsca. Każdy z nas kiedyś miał taką sytuację. Kawałek miejsca, który pozostał na jednej z półek kusi, aby wcisnąć tam jeszcze coś, jednak może to przynieść negatywne konsekwencje. Zbytnie wypchanie lodówki może spowodować uszkodzenie systemu chłodzącego, co zaburzy temperaturę na poszczególnych półkach. Może to również spowodować złe domknięcie się drzwi lodówki, przez co powietrze z pomieszczenia dostanie się do środka. To również zacznie zmieniać temperaturę, a cała lodówka zacznie mieć problemy z prawidłowym działaniem.
5. Ciepłe produkty w lodówce
Włożenie zbyt ciepłego posiłku do lodówki to nie jest dobry pomysł. Zbyt duża temperatura jedzenia spowoduje podniesienie się temperatury w urządzeniu, chłodziarka zacznie mocniej pracować, aby na nowo wszystko schłodzić i tym samym zużyje więcej energii. Tym samym rachunek za prąd wyniesie więcej niż zwykle, tym bardziej jeśli sytuacja będzie się często powtarzać. Jak więc umieścić ciepły posiłek w lodówce? Serwis poprostuzdrowo.pl radzi jak przechowywać żywność w lodówce? Nie jest to trudne w brew pozorom. Najlepiej schłodzić posiłek do temperatury pokojowej, umieścić w szczelnym pojemniku i dopiero wtedy włożyć go do lodówki.
Zasady przechowywania żywności nie są skomplikowane, jednak regularne wprowadzenie ich i przestrzeganie mogą zająć trochę czasu. Nie należy się jednak zrażać, jeśli zapomnimy gdzie, co układać lub przez jakiś czas nie będziemy na to zwracać uwagi. Najlepiej wrócić do tego i zrobić z tego nawyk, który pozytywnie wpłynie na jakość naszych produktów.